Extra tudnivalók

Az ül! parancs: Mondjuk a kutyának,hogy ül! és a tenyérrel óvatosan nyomjuk le a kutya fartájékát. Akkor is dicsérjük meg,ha csak rövid ideig marad ülve.Ne siessük el ezt a gyakorlatot,és ne követeljünk a kutyától túl sokat. Nem baj,ha nem tanulja meg egy hét alatt.

A fúj! parancs: Azzal a szóval tudomására adjuk a goldiknak,hogy vannak dolgok,amiket nem tehet meg.Ennél a gyakorlatnál mindig legyünk nagyon következetesek.A kutya minden nem kíván cselekedeténél szóljunk rá szigorúan,hogy fujj!

A lábhoz! parancs: Guggoljunk le,és csalogassuk a kutyát,miközben többször is mondjuk ki a lábhoz!Vagy hozzám!Ha oda jön, dicsérjük meg.Még ha hosszú időbe is telik,mire ránk figyel,akkor se szidjuk le,ha lassan jön oda. 

Az ott maradsz! parancs

Ha a kutyus nagyjából megbarátkozott az új otthonával, elkezdhetjük az egyedül létre szoktatni. Vigyük a kutyát egy olyan szobába, ahol nem érheti semmi baleset. Adjuk oda neki a játékait meg vali rágcsálni való műcsontot, amivel elfoglalhatja magát. Mondjuk neki, hogy ott maradsz! és menjünk ki a szobánól. Ne maradjunk az ajtó közelében, mert a kutya megfogja érezni a jelenlétünkket, és ki akar majd jönni hozzánk. Hagyjuk el egy kicsit a lakást vagy a házat. Ha a kutya jólj teljesíti a feladatot, decsérjük meg, és adjunk neki egy jutalomfeladatot.

Szobatisztaságra nevelés:

Az első, amit a kutyakölyöknek megkell tanulni, hogy mindig a lakáson kívül végezze el a dolgát. A kölyök veleszületett tulajdonsága, hogy alvóhelyére nem piszkít. Ez a szokása képezi a szobatisztaság alapját, mit 3-4 héten belül lehet megtanítani neki. Ez idő alatt nagyon oda kell figyelnünk a kutyára, és ki kell ismernünk szükségleteinek ritmusát. Minnél jobban figyeljük meg a kutya igényeit, annál ritkábban következik be a baj. A kutyát rendszeresen ki kell engedni. Egy kiskutya nem tudja órakig visszatartani a vizeletét. Minden etetés és ivás után vigyük ki a kutyát az udvarra, hogy elvégezhesse a dolgát. Mindig dicsérjük meg utána.

Az utolsó út az állatorvoshoz:

Sokak szerint amíg csak egy reménysugár is van az állat gyógyulására, feltétlenül biztosítani kell az állatorvosi ellátást. Ha azonban ez a remény elszáll, meglehetősen onző dolog lenne hagyni a kutyát szenvedni, csak azért, hogy még néhány napot együtt tölthessünk vele. Ilyenkor szabadítsuk meg fájdalmaitól, és tegyünk eleget végső baráti kötelezettségének: öleljük magunkhoz az utolsó percben, amikor az állatorvos beadja neki az altatóinjekciót. Kérjük meg az állatorvost, hogy jöjjön ki házhoz elvégezni az alltatást. Így mi is könyjebben fogjuk tudni feldolgozi kedvencünk elmúlását abban a tudatban, hogy az a félelem nélkül, nyugodt, megszokott környezetében, a karjaink közt merül örök álomba.

 

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Örülsz, hogy végre tavasz van?
Igen nagyon nagyon! (:
Igen már elegem vana télből! (:
Hát... igen is meg nem is.. I:
Nem annyira ):
Fújj sokkal jobb a tél nem örülök!! :@